Motorkerékpárok ingyenes országos házhozszállítása!

Blog

Mekkora az elektromos robogók hatótávja?

2024.03.21 11:56
Mekkora az elektromos robogók hatótávja?

Mekkora hatótávolsággal számolhatunk?

Az e-robogóknak számtalan előnyük van, többek között kímélik a környezetet és gazdaságosabbak is a hagyományos társaiknál. Azonban van egy kérdés, amely szinte mindig felmerül, ha az elektromos járművekről van szó: meddig bírja az aksi? Bizony elég kellemetlen lenne, ha hatalmas kalandra indulnál, majd a sivatag közepén lerobbanva konstatálnád, ez bizony lemerült

Cikkünkben mindent megtudhatsz az e-robogók kapacitásáról és hatótávjáról, így ha nem szeretnél a fent említett példához hasonló módon járni, azt ajánljuk olvass tovább! 

Mi az a hatótávolság?

 

A "hatótávolság" az elektromos járműveknél, beleértve az elektromos robogókat is, azt jelenti, hogy milyen távolságot képes megtenni a járgány egyetlen akkumulátor-töltéssel. Ez a paraméter a teljesítmény és használhatóság egyik legfontosabb mutatója.

A hatótávolság az akkumulátor kapacitásától, az energiafelhasználástól, a sebességtől, a terheléstől, az útviszonyoktól és más tényezőktől függ. A gyártók a járműveikhez kapcsolódó dokumentációban, illetve a termékleírásokban adják meg a becsült hatótávolságot, amit ideális körülmények mellett, azaz 25 celsius fokon, egyenes úton, 75 kilogrammos terhelés alatt mérnek meg.

Az elektromos járművek hatótávolságának meghosszabbítása kulcsfontosságú terület a fejlesztésekben. A gyártók folyamatosan törekszenek új technológiák és akkumulátorok használatával, a hatékonyabb és hosszabb hatótávolság elérésére.

 

Mi befolyásolja?

Az e-robogók gyártói számos laboratóriumi és valóságos tesztelésen keresztül határozzák meg a becsült hatótávolságot. Fontos megjegyezni, hogy a valóságban ez változhat az egyéni használati körülmények és a külső tényezők függvényében. 

  • Minél nagyobb a jármű akkumulátorának kapacitása, annál hosszabb utat tud megtenni egyetlen töltéssel.

  • Az energiafelhasználás szintén fontos tényező. A hatékonyabb motor és vezérlőrendszer segít optimalizálni az energiatermelést és felhasználást.

  • Az egyéni vezetési szokások és stílus is meghatározóak. Például az agresszív gyorsítás fokozhatja az energiafogyasztást.

  • A magasabb sebességű vezetés jellemzően növeli az energiafogyasztást, csökkentve ezzel a hatótávolságot.

  • A jármű terhelése, azaz a szállított utasok és a terhek súlya szintén hatással van rá.

  • Az időjárás is befolyásolja az elektromos járművek hatótávolságát. Például hideg időben az akkumulátorok hatékonysága nagymértékben csökken.

  • Az útviszonyok, például domborzati viszonyok vagy a jármű vezetése során tapasztalt gyakori fékezés is fontos tényezők.Mikor melyik típust válaszd?

A piacon rengeteg modell elérhető, amelyek más-más hatóstávolságokkal rendelkeznek. Hogy segítsünk kicsit eligazodni a hatalmas kínálatban, most megmutatjuk a mi kedvenc e-robogóinkat, árkategóriák szerint csoportosítva. Ezek a modellek nagyobb hatótávolságú típusok, amelyek nem teherhordásra lettek elsősorban kialakítva. De kínálatunkban minden helyzetre találsz megfelelő járműveket.

 

1 millió forint alatt: ZTECH ZT-33-B

A 45 km/órás végsebességű, prémium minőségű robogó két különböző kapacitású akkumulátorral választható. 23 Ah-s vagy 38 Ah-s grafén akkumulátorral.

Városi használat mellett 100-120 kilométer a valós távolság, amelyre számíthatunk tőle. De a TTFAR energia visszanyerő rendszernek köszönhetően akár 200 kilométert is megtehetünk vele!

A 3000W erősségű motorja kellő magabiztosságot ad a kényelmes városi közlekedéshez, és az emelkedő sem akadály számára. Kategóriájából kiemelkedve elől és hátul is tárcsafék található.

A ZT-33 alapfelszereltsége a 10 Ah-s gyostöltő is.

 

1, 5 millió forint: Niu MQI GT 

Az MQi széria eddigi legerősebb robogója, mely 14"-os kerekeivel, erősebb, nagyobb kialakításával tökéletes városi és elővárosi ingázáshoz. Elérhető segédmotor (45 km/h végsebesség) és A1 kategóriás (70 km/h) kivitelben is.

A motor teljesítménye 3 000 W, feszültsége 48 V, az akkumulátor kapacitása pedig 31 Ah.

Reális maximum hatótávolsága 80 km, ideális városi körülmények között mérve.

 

2 millió forint körül: Super SOCO TS Hunter (2 akkumulátorral)

A TS Huntert mi csak úgy hívjuk: A testesebb, izmosabb naked nagytestvér.

Hiszen erőteljes elektromos motorja, strapabíróbb futóműve, és nagyobb teste az eddigi típusokét is felülmúlja. 3500 W-os motorja határozott gyorsulást biztosít, ami lehetővé teszi a dinamikus és élvezetes vezetést.

Erős tárcsafékrendszerrel van felszerelve, ami gyors és hatékony fékezést kínál. Az intelligens funkciók, mint például a beépített digitális kijelző és a könnyen kezelhető vezérlőegység, segítenek a motor testreszabásában és az információk könnyű elérésében.

1 akkumulátorral a maximum hatótávolsága 55km. De két akkumulátorral, városi használat mellett 110 km-t is lehet vele menni. Ebben, valamint a méretben és specifikációkban is a Super SOCO TC Wanderer-rel egyezik meg. 

 

Super SOCO TC Wanderer (2 akkumulátorral)

A TC WANDERER-ben a TC minden előnye megjelenik. A különbség köztük az, hogy az újabb Wanderer mindenben egy kicsikét nagyobb és erősebb. Nagyobb akkumulátor és test, erősebb motor, szélesebb gumiabroncsok. A vezetése pedig jobban hasonlít a méretesebb motorokéhoz.

3 választható sebességfokozata van, amit vezetési stílusunk szerint állítható. A "tank helyén" a Wanderer esetében egy méretes csomagtartót találunk.

Az 55 km-es maximum hatótávot itt is bővíthetjük egy második akkumulátorral, amivel akár 110 kilométer hatótávot is megtehetünk. A két robogó ára csak ezzel a második akkumulátorral együtt lesz 2 millió körül, alapára jelenleg mindkettőnek 1.649.000 forint.

 

Összegzés

Az elektromos robogókat elsősorban városi közlekedéshez tervezték, így általában maximum hatótávolságuk 80-150 km között helyezkedik el. Ez hétköznapi használatra bőven elégnek bizonyul, mivel nap végén az akkumulátor úgyis töltőre kerül. Ha mégis hosszabb útra indulnánk, egyes modelleknél akár két aksit is használhatunk, ami jelentősen megnöveli a hatótávot. Érdemes előre meghatározni, hogy milyen célra szeretnéd használni a robogót és ez, illetve ár alapján megkeresni a számodra tökéletes típust. A Carimpex kínálatában számos minőségi és megbízható e-robogó közül választhatod ki kedvencedet!