Motorkerékpárok ingyenes országos házhozszállítása!

Blog

Tippek a jobb teljesítményért és a hosszú élettartamért

2024.06.03 12:30
 Tippek a jobb teljesítményért és a hosszú élettartamért

Tippek a jobb teljesítmény és a hosszú élettartam érdekében

Az elektromos robogók és motorok fénykorát éljük. Nem véletlen hiszen praktikus, környezet- és pénztárcabarát megoldás ilyen járművet választani, különösen a városi közlekedéshez. Azonban, hogy hosszú távon tudd élvezni robogód előnyeit, fontos, hogy kellő figyelmet fordíts rá. Egyes szabályokat betartva és bizonyos tippeket követve, biztosíthatod járműved számára a jobb teljesítményt és hosszabb élettartamot. Most eláruljuk, mire érdemes figyelned felelős e-robogó tulajdonosként!

Rendszeres karbantartás és tisztítás

Az elektromos robogók is igényelnek karbantartást, hasonlóan a hagyományos motorokhoz. Rendszeresen ellenőrizni kell a futóművet, a mechanikai alkatrészeket, és megfelelően kell gondozni az akkumulátorokat. Tisztítsd meg a fékrendszert és ellenőrizd a gumiabroncsokat. A tiszta és karbantartott gépek jobban működnek és hosszabb ideig megbízhatóak, mint elhanyagolt társaik.

 

Akku gondozása

Az elektromos robogók kategórától függően ólom, grafén vagy lítiumion-akkumulátorokat használnak. Fontos, hogy megfelelően bánj velük. Ne hagyd, hogy az akkumulátorok teljesen lemerüljenek és 4-6 hetente töltsd fel őket akkor is, ha a jármű nincs használva! Ezzel eltudod kerülni, hogy az akkumulátorok túlmerüljenek, ezáltal károsodjanak, vagy a legrosszabb esetben akár teljesen használhatatlanná váljanak. Tartsd őket megfelelő hőmérsékleten és ne hagyd kitéve extrém körülményeknek. Ha ezeket a szabályokat betartod az aksi hosszú ideig fog gondtalanul működni és nem fog idő előtt lemerülni a járműved.

 

Megfelelő vezetési technika

Akárcsak más gépeknél, az e-robogók és motorok esetében sem szerencsés ha túl szélsőséges vezetési stílust választasz. Próbálj meg egyenletesen gyorsulni és fékezni, hogy minimalizáld az akkumulátorok és a motor terhelését. Kerüld a hirtelen sebességváltást, mert az rövidítheti az alkatrészek élettartamát. Habár nehéz itthon olyan utat találni, amely ne lenne tele kátyúkkal, de próbálj meg minél simább utakon gurulni és kerüld a zökkenőket, hiszen a felesleges rázkódás sem tesz jót a motor szerkezetének.

 

A motor és az alkatrészek tisztítása

A motor és a hajtás rendszeres tisztítása segít megelőzni az alkatrészek kopását és a por lerakódását. Használj száraz és puha rongyot ezen felületeken. Illetve ha teheted szerezz be kifejezetten fékpor és hasonló szennyeződések elleni takarítószereket is. Így tartósabb eredményt érhetsz el, kevesebb energiabefektetéssel a tisztítás során. A motor és az adott esetben lánchajtás rendszeres ápolása különösen javasolt intenzív használat esetén vagy poros környezetben. Érdemes hetente vagy kéthetente egyszer elvégezni ezt a karbantartási feladatot.

 

Rendszeres ellenőrzések

Ne hagyd figyelmen kívül a kisebb problémákat sem. Figyelj a zajokra, rezgésekre vagy egyéb nem szokványos jelekre. Minél hamarabb reagálsz a problémákra, annál kevesebb lesz a későbbi javítás költsége.

  • Hallgasd meg a motor hangját. Ha hirtelen változást észlelsz a zajban (pl. kopogás), az jelezhet problémát. 
  • Figyeld meg, hogy a kerekek egyenletesen forognak-e és nincs-e szokatlan rezgés vagy rázkódás az úton.
  • Nézd meg a töltöttségi szintet. Ha váratlanul gyorsan merül az akkumulátor, lehet, hogy probléma van vele.
  • Teszteld a fékek működését.
  • Ellenőrizd a fékfolyadékok szintjét és állapotát.
  • Ellenőrizd a lánc feszességét. A túl laza vagy túl feszes lánc is károsíthatja a hajtásláncot.
  • Vizsgáld meg, hogy a felfüggesztés és a lengéscsillapítók megfelelően működnek-e.
  • Tekintsd át a robogó külső állapotát. Ha látsz sérüléseket vagy repedéseket, azokat se hagyd figyelmen kívül.

Ha nem vagy biztos a problémák megítélésében vagy a javítás módjában, kérj segítséget egy tapasztalt szakembertől vagy szerviztől.

 

Időjárás viszontagságok

Ha lehetséges, parkold fedett helyen a robogót, hogy ne legyen kitéve az eső, a hó vagy a túlzott napsugárzás által okozott károknak. Ha nincs lehetőséged fedett parkolásra, hordj magaddal egy könnyű védőfóliát vagy ponyvát. Ezek egyszerűen használhatók és megvédik a robogót az esőtől és a portól. A jármű védelme az időjárás viszontagságaitól nem csak esztétikailag fontos, hanem segít megőrizni a műszaki állapotát és megnöveli a hosszú távú megbízhatóságát is. 

Nálunk mérettől és minőségtől függően beszerezheted a neked szükséges motoros ponyvát, nézz körbe nálunk!

 

Keress megbízható szervizpartnert

Amikor szükség van komolyabb karbantartásra vagy javításra, mindig válassz megbízható és tapasztalt szervizt. A jó szakember gondoskodik róla, hogy e-robogód vagy motorod sokáig tökéletesen működjön. Nagyon fontos, hogy az elektromos járművek szervizelésében legyen megfelelő tudása a szerelőnek, ugyanis külön szakértelmet igényelnek.

Elektromos járművek szervizelését országos lefedettséggel vállaljuk. Amennyiben a problémát a helyszínen orvosolni tudjuk, akkor azt a kért helyszínen elvégezzül. Előfordulhatnak nagyobb javítások, amiket viszont csak szervizünkben tudunk szakszerűen elvégezni. Ebben az esetben természetesen a szállítást tudjuk vállalni.

 

Összegzés

Az elektromos robogók rendkívül praktikus és környezetbarát közlekedési eszközök. Ha jól gondozod őket, hosszú élettartamot és hatékony működést biztosíthatsz számukra. Ne felejtsd el rendszeresen karbantartani motorodat és kövesd a fent említett tippeket a teljesítmény optimalizálásához. Így hosszú éveken át élvezheted ahogy hű társad lesz a zöld közlekedésben útjaid során. Ha pedig segítségre van szükséged a megfelelő jármű kiválasztásában vagy technikai kérdésed merülne fel, fordulj a Carimpex csapatához bizalommal!